Un important obiectiv economic ratat

Un important obiectiv economic ratat – Canalul Siret – Baragan

 

Dupa anul 1989, si vastele si modernele sisteme de irigatii de pe intreg cuprinsul tarii au fost distruse in mod samavolnic, din aceleasi inguste si neghioabe prejudecati politice.

 

In prezent, agricultorii si culturile au ramas doar in mila Lui Dumnezeu, care sa aduca ploaia. Ton inainte de anul 1989, in anii spcialismului, au inceput lucrarile unui important canal magistral, denumit “canalul Siret – Baragan”. Acest canal urma sa preia apa din raul Siret, al carui debit de vara urma sa fie suplimentat de apele acumulate in lacul de acumulare al Hidrocentralei de la Bicaz. Apa din acest canal urma sa fie distribuita in Baragan prin cadere libera, printr-o retea de canale principale. Pentru irigarea suplimentar urmau sa fie folosite si apele raurilor Ialomita, Buzau, Jijia si Putna.

 

Traversarea de catre canalul magistral a albiilor raurilor interioare urma sa se faca prin poduri-canal, ecluze, sifoane, etc.

 

La sfarsitul anului 1989, lucrarile la acest important canal magistral erau efectuate in proportie de 30-40%. In primavara anului 1990, lucrarile au fost sistate, santierul parasit, utilajele furate sau vandute la fier vechi, iar canalul a devenit, in mare parte, groapa pentru gunoaie.

 

Iata cum, o mare si importanta investitie, menita sa contribuie la dezvoltarea agriculturii, a fost abandonata. Un mare jaf comis de catre noii capitalisti, pe care nimeni nu i-a tras la raspundere, niciodata!

 

De mai multi ani, unele institute de cercetari agricole, cat si personalitati de specialitate, din Ministerul Agriculturii si Guvernelor Romaniei, au solicitat, in repetate randuri, reuarea lucrarilor la acest important canal, dar fara succes.

 

Nu sunt bani pentru asemenea lucrari....Sunt, insa bani pentru vilele, autoturismele de lux si afacerile celor din fruntea tarii...

 

Gh. Dumitru