DUREROSUL FLAGEL AL TERORISMULUI

DUREROSUL FLAGEL AL TERORISMULUI, DIN NOU IN ACTUALITATEA INTERNATIONALA

Umanitatea se afla intr-un moment de rascruce. Disputele adancite intre natiuni, forte politice, tribale si religioase, sunt tot mai simtite. Daca in trecut acestea erau "izolate" si "specifice" unor anumite zone, astazi ele se manifesta tot mai acut peste tot in lume.

Din date recente rezulta ca peste 180 000 de persoane si-au pierdut viata numai in cursul acestei luni in lume, urmare a unor conflicte, aceleasi conflicte lasand circa 46,3 milioane de oameni pe drumuri. Organizatia Natiunilor Unite si comunitatea internationala lucreaza activ pentru reducerea tensiunilor, insa nu exista semne de imbunatatire a situatiei, cu atat mai mult cu cat unele state occidentale, in dorinta lor de a aduce la putere guverne "prietene" si a accede nestingherite la resurse (in special in Orientul Mijlociu), au cazut in grava eroare de a sprijini grupari care ulterior au lovit pe la spate si s-au dovedit a nu fi civilizate, ci de sorginte violenta, terorista.

In acest sens, este elocventa intrebarea retorica pe care o adresa de la Tribuna ONU, in septembrie anul curent, Presedintele rus Putin "macar acum intelegeti ce ati facut?"

Faptul ca traim intr-o lume multipolara se face tot mai frecvent vizibil prin pozitia deschisa spre sincera colaborare a unor state progresiste, Republica Populara Chineza, Republica Islamica Iran, Federatia Rusa si a altora. Ca dovada stau actiunile si pozitiile fervent exprimate in ultimele zile. Astfel, Responsabilul MAE chinez pentru Orientul Mijlociu, Gong Xiaosheng a criticat recent dublul standard de care dau dovada unele state occidentale în campania împotriva terorismului, solicitând acțiuni colective din partea intregii comunității internaționale împotriva terorismului. Intr-un interviu acordat agentiei iraniene de presa, IRNA, el a menționat ca reprezentantii comunitatii internaționale ar trebui sa ajungă la un consens cu privire la campania împotriva terorismului care a constituie astazi, poate mai mult ca niciodata, o amenințare gravă la adresa păcii și securității internaționale.

Terorismul nu se limitează la o arie geografica singulara, ci se răspândește foarte rapid, lovind pe oricine, chiar in insasi inima unor metropole, a subliniat diplomatul chinez in interviul acordat jurnalistilor iranieni.

Xiaosheng a cerut comunității internaționale sa se mobilizeze si sa ajute la stimularea stabilității în Orientul Mijlociu. China este de parere ca operațiunea Rusiei împotriva ISIS în Siria au ca scop eliminarea terorismului și constituie un răspuns la cererea guvernului sirian pentru ajutor militar, a spus el. Xiaosheng a cerut comunității internaționale să stabilească o încetare imediată a focului în Siria, pentru a preveni si mai multa vărsare de sânge și imensele pierderi de vieti omenesti.

China nu a trimis avioane de lupta in operatiuni de combatere a terorismului în Siria, dar lucreaza strans cu comunitatea internațională pentru a combate acest fenomen”, a adăugat el. „Iranul este o țară foarte influenta in regiune și poate juca un rol foarte important în special în soluționarea conflictelor”, a mai afirmat Xiaosheng. El a spus că, in acest sens, R. P. Chineza sprijină si incurajeaza Iranul să joace un rol si mai activ și constructiv în regiune.

Vorbind la Manilla, in cadrul unei conferinte internationale, Președintele chinez Xi Jinping, a condamnat cu fermitate recentele actiuni teroriste din Franta si Liban: „Terorismul este inamicul întregii umanități. China se opune cu tărie oricărei ideologii teroriste și va lupta cu hotărâre împotriva oricărei activități criminale teroriste care amenință standardele omenirii.” In acelasi timp, Preşedintele rus Vladimir Putin, prezent la summitul G20 din Antalya (Turcia), pe 17 noiembrie a fost si mai viral si direct in exprimarea unui punct de vedere plin de adevaruri, acume că Statul Islamic primeşte finanţare din 40 de ţări, inclusiv din state membre ale Grupului celor mai puternice economii ale lumii. ''Am dat exemple, bazate pe datele noastre, privind finanţarea de către persoane fizice a diferitelor grupări ale Statului Islamic. Finanţarea, aşa cum am stabilit, provine din 40 de state, inclusiv din câteva state ale G20'', a afirmat preşedintele Putin la finalul reuniunii din Antalya, potrivit Interfax.

Dar, cine, oare cine finanțează statul islamic ?

Așa-numitul „Stat Islamic” ocupă regiuni importante din Irak și Siria și a obținut notorietate pentru metodele sale brutale care nu au absolut nici o legatura cu umanitatea islamului si cu civilizatia moderna, fiind profund inradacinate in niste „mitologii” medievale. Autoritățile irakiene estimează că fondurile statului islamic ISIS ar ajunge la circa două miliarde de dolari!!!!!!! ISIS fiind astfel considerata una dintre cele mai bogate organizații teroriste din lume. ISIS depaseste chiar Al Qaeda. Finantele acestei grupari paria se ridicau la aproximativ 500 de milioane de dinari (42 milioane dolari), după ce au furat cantități uriașe de bani și lingouri de aur din băncile locale în timpul asediului de la Mosul, al doilea oraș din Irak. Autoritățile irakiene estimează că fondurile de finanțare a grupului ajung la două miliarde de dolari!!!!!! Cu toate acestea, nu este încă cunoscut exact de unde vine această sumă exorbitantă, dar, exista niste ipoteze:

  • Arabia Saudita

Guvernul irakian acuză Arabia Saudită de sprijin acordat jihadiștilor statului islamic. Arabia Saudită "este responsabilă pentru sprijinul financiar și moral primit de grupurile insurgente", a spus în urmă cu două luni, Prim-ministrul irakian Nuri al-Maliki .

Pe de-alta parte, Directorul Centrului de Cercetare a Lumii Arabe din cadrul Universitatii din Mainz, Günter Meyer este de parere ca " cea mai importantă sursă de finanțare a statului islamic până acum vine din țările din Golf , în special Arabia Saudită dar , de asemenea, si din Qatar , Kuweit și Emiratele Arabe Unite"!!!!!!! Meyer a explicat că principala motivație pentru această finanțare din partea Arabiei Saudite a fost de a susține lupta împotriva guvernului președintelui sirian Bashar al Assad .

  • Petrolul

Experții estimează, de asemenea, că statul islamic câștigă aproximativ un milion de dolari pe zi, prin vânzarea de petrol din sonde aflate sub controlul său . Analistul din domeniul energiei Robin Mills spune că în cazul în care grupul jihadist ar fi in măsură să controleze total teritoriile în care milițiile sale avansează, veniturile s-ar putea ridica la trei milioane de euro pe zi și să ajungă la 100 de milioane de dolari pe lună.

  • Extorcare de fonduri

Potrivit lui Charles Lister, cercetator in cadrul Centrul Brookings din Doha (Qatar), exista banuieli conform carora corganizația colectează taxe în zonele pe care le controlează. „Extorcarea afecteaza companiile mici și mari , firme de constructii, iar în cazul în care zvonurile sunt adevărate , inclusiv reprezentanți ai guvernelor locale ", a spus Lister intr-un interviu acordat programului in limba engleza al canalului german de radio Deutsche Welle .

  • Guvernul Statelor Unite!!!!

Potrivit cunoscutului intelectual si pacifist francez Thierry Meyssan , în ianuarie 2014, in Congresul SUA ar fi avut loc o sesiune secreta unde, intr-o flagranta incalcare a dreptului international, ar fi fost aprobata finanțarea până în septembrie 2014, pentru Frontul al - Nusra ( membru al -Qaeda din Siria) și pentru....pe atunci numit „Emirat islamic din Irak și Levant (astazi cunoscut ca ISIS sau DAESH, dupa abrevierea sa din limba araba).

Emiratul islamic reprezintă o nouă etapă în domeniul asa-zisului mercenariat. Spre deosebire de grupurile jihadiste care au luptat în Afganistan, Bosnia-Herțegovina și Cecenia , formate în jurul lui Osama bin Laden , Emiratul islamic nu este o forță de sprijin, ci o veritabila „armată” în sine si timpul ne va arata pe cine a avut in spate.

 

Ciprian POP