România Muncitoare - OCTOMBRIE 2016
Muncă şi unitate, luptă
pentru dreptate!
Publicaţie a mişcării muncitoreşti, editată de Asociaţia România Muncitoare - Nr.245 din Octombrie 2016
Colectiv de redacţie:
Ciprian POP (redactor şef), Ion BUCUR (redactor), Marius BUICĂ (tehnoredactor).
Telefon: 0724/717293
E-mail: asociatia.romania.muncitoare@gmail.com
Web: https://asociatiaromaniamuncitoare.blogspot.ro/
OSIM-M-2005-06220; ISSN-1224-2543
Despre patriotism
După 1989 aproape nu s-a vorbit şi, mai ales, nu s-a cultivat patriotismul. Părea că un astfel de sentiment e un păcat de care era bine să ne lepădăm.
Foarte tîrziu, ne-am dat seama că alte popoare nu se jenează de sentimentele lor faţă de ţara şi poporul căruia îi aparţin. Ba chiar am văzut asta tocmai la cei care predicau unora ca noi că patriotismul ar fi ceva rău.
Acum încercăm să părem patrioţi într-un mod greşit. Patriotismul nu înseamnă să-ţi ţii mîna dreaptă pe locul unde se presupune că ai avea inima, nici să crezi că a da cîteva milioane pentru o operă de artă te va face automat patriot. Şi nici să adopţi atitudini radicale faţă de minorităţi sau refugiaţi. A apărut recent chiar un partid care vrea să salveze România. România nu şi pe români! N-a spus însă, cum!
România ar putea fi salvată dacă nu i s-ar mai tăia pădurile şi vinde terenurile agricole. România ar putea fi salvată dacă s-ar avea grijă de bogăţiile ei, de cultura şi trecutul ei, dar şi de cetăţenii ei. România ar putea fi salvată dacă s-ar înlocui ura cu buna înţelegere.
În loc să cumpăram o sculptură, fie ea şi a lui Brâncuşi, nu ar fi mai bine să nu mai spălăm Poarta sărutului cu detergent şi să facem o delimitare care să nu mai permită oricui să îşi aşeze posteriorul pe unul dintre scaunele de la Masa tăcerii, în timp ce ascultă manele ?
Nu ar fi la fel de patriotic dacă am încerca, fie şi cerînd cîte un euro de la cetăţeni, să salvăm Cazinoul din Constanţa de la paragină ? "Cuminţenia pămîntului" nu iese oricum din ţară! Dacă totuşi o cumpărăm, considerăm că gata, sîntem patrioţi şi nu trebuie să mai facem nimic ?
Am de gînd să dau trei exemple de patriotism din alte ţări, poate că învăţăm ceva:
-
GRECIA ştie să-şi respecte trecutul, fie el antic, fie bizantin. Acolo orice coloană e dusă imediat într-un muzeu, toată cultura greacă e la loc de cinse şi nicio clădire de patrimoniu nu este dărîmată. Mai mult dacă proprietarul nu poate să o refacă, primeşte bani pe un termen destul de lung, fără dobîndă, pentru a o putea restaura. Dar ceea ce e cu adevăra impresionant e faptul că vezi drapelul tării arborat aproape la fiecare casă, nu doar la instituţii şi firme.
-
POLONIA a fost aproape ştearsă de pe hartă şi capitala bombardată cum puţine locuri au mai fost. Astăzi Polonia se mîndreşte cu cea mai mare absorbţie de fonduri, dar şi cu un lider al mişcării sindicale în vremea în care, după experienţa Cehoslovaciei nimeni din sistemul socialist nu mai avusese curaj să ridice glasul. Se mîndreşte cu un papă devenit sfînt şi cu un trecut pe care ei mereu îl pun în valoare.
-
ITALIA, ţara care a fost poate sinonimă cu marile creaţii culturale de-a lungul secolelor, a avut de înfrînt caracatiţa Mafiei, care ajunsese pînă la cele mai înalte funcţii din stat. Au avut, însă, un Falcone şi un Borselino şi mulţi poliţişti şi magistraţi care au murit într-o astfel de luptă. Au şi ei destule probleme, inclusiv recentul cutremur, dar trec peste ele cu demnitate şi credinţă. Un exemplu însă mi se pare relevant, mai ales că am putea învăţa ceva din el: cu ocazia sărbătoririi a 150 de ani de la unificarea Italiei, la spectacolul cu Nabucco ţinut la Roma, cel mai mare dirijor italian în viaţă, Ricardo Muti, a spus, înainte de a bisa corul sclavilor, ceva de genul: dacă nu vom da suficientă atenţie culturii, am putea spune şi noi peste un timp despre ţara noastră că e frumoasă şi pierdută. Apoi a invitat publicul să se alăture corului şi să cînte toţi celebrul "Va pensiero!", care în momentul în care se lupta pentru unificare devenise aproape un imn.
În ceea ce ne priveşte, deşi am ales în 1989 ca imn "Deşteaptă-te române !". se pare că nu ne-am deşteptat deloc. Poate că nu e încă timpul pierdut!
România a luat-o razna
De două săptămâni constat că ţara asta merge din rău în mai rău. Prima oara am auzit de blocarea circulaţiei din motive de... RCA. Bun, oamenii se trezesc! Aşa am crezut. Numai că, doar transportatorii, adica patronii s-au revoltat. Cei care se plâng toată ziua, de unde!? Au gândit ei că ies proştii şi profită cu totii! Eu n-am maşină, aşa că n-am de ce protesta.
Aş protesta eu pentru sănătate şi pentru învăţământ, chiar dacă nu-s nici doctor, nici dascăl, doar că aici sindicatele nu mişcă. Îi bine pe la ei!
În schimb, se mişcă judecătorii. BRAVO! Poate aşa începem să ne recăpătăm încrederea în justiţie.
No, drace! A doua zi văz nişte fotografii cu judecători, procurori şi denunţători, toţi la un loc. Fac cruce, scuip în sîn şi mă hotărăsc că aştept să văd ce urmează.
Până atunci, mă duc la piaţă şi constat că toate s-au scumpit. Aştept o explicaţie, că tocmai se lăudă domnul prim ministru cu realizările şi creşterea economică. La televizor văd doar nişte domni acuzîndu-se unii pe alţii, vorbind unii peste alţii... Ce circ! Ei cred că noi am uitat că au intrat în parlament împreună. Dar noi n-am uitat şi acuş vin alegerile.!
Din păcate pe nimeni nu pare să intereseze ţara şi oamenii ei.Nici măcar pe domnul care cică vrea un proiect de ţară şi a adunat iar specialişti să-l facă. De astea am mai văzut! Nu vrei dumneta, domnule preşedinte, să duci la Cotroceni câţiva ţărani de omenie, care muncesc din greu, mai ales că nu au primit subvenţii de la guvernul dumneavoastră, cîţiva patroni români, care se descurcă şi ei cum pot, că nici ei nu au primit ajutor de stat de la guvernul dumneavoastră, nişte doctori ori nişte muncitori prin fabricile străinilor să vă spună ei ce probleme au şi cum văd ei evoluţia ţării, că de specialişti care să pună vorbe pe hîrtie ne-am cam săturat ?! Nu de alta, dar de ceva vreme, de cînd vă certaţi unii cu alţii, România pare că a luat-o razna!
Matei Stefan, Asociatia "Romania muncitoare", Rasnov, Judetul Brasov
De ce nu funcţionează România
N-am mai scris până acuma, nici nu cred că ar fi publicat mulţi astfel de gînduri! Dar aşa cum văd eu lucrurile e vorba de prostie, nepricepere şi laşitate.
Prostie pare că este nu doar la guvernanţi, e şi la presă, care foarte rar pune punctul pe "I".
Cei care guvernează, mai ales aceşti tehnocraţi, par că nu se pricep la nimeni. Politicienii nu-i schimbă şi presa se pierde în vorbe, apoi, după o zi, uită tot. Ce ar fi dacă, fetele şi băieţii din presă, care fac coadă pe scările DNA ca să pună, băgând microfoanele în ochii oamenilor, doar întrebări stupide, ar face o listă cu arestările preventive, nejustificate în multe situaţii, cine le-a cerut cu nume şi prenume şi cine le-a acordat, tot cu nume şi prenume ? Şi cine a refuzat o astfel de arestare în cazul violatorilor ori a celor care au comis acte de violenţă.
Ce ar fi dacă presa ar aminti în fiecare zi despre toate ilegalităţile făcute de cei care ar fi trebuit să respecte legea ?
Şi mai ales de ce nu se arată, de cîte ori se invocă lipsa banilor, de ce datorii au fost unii iertaţi
O vorbă din popor zice că cine nu deschide ochii, deschide punga. Aşa ar trebui să se întâmple şi dacă e vorba de nepricepere. Fie că există condamnări la CEDO ori şosele care se surpă, şi mai ales pagube provocate prin neândeplinirea obligaţiilor ori de dragul diverselor aranjamente personale.
De aceea cîteva măsuri ar trebui luate. Una e răspunderea materială şi disciplinară ale magistraţilor, mai ales cînd se dovedeşte că au acţionat încălcînd drepturile omului. Poate că ar trebui şi ca DNA şi alte secţii ale parchetului să fie reorganizate aşa ca să aibă mai puţină putere şi să asculte de un singur şef. Să nu mai fie stat în stat şi să ocupe funcţia prin concurs. Iar procurorul general şi preşedintele Înaltei Curţi ar fi bine să fie aleşi prin vot şi să dea socoteală în faţa cetăţenilor.
Ar mai fi ceva care ne ţine pe marginea prăpastiei, lipsa de curaj a parlamentului, dar şi a noastră a tuturor, care criticăm parlamentarii pe care noi i-am ales, dar nu sărim să-i apărăm.
Dacă tăcem şi nu cerem, atunci să ni se întâmple, pentru că asta merităm. Şi, mai e ceva, de teamă, am tăcut la abuzurile din ultima vreme. Drept pentru care, nişte unii, care se cred deasupra legii, îşi bat joc de noi.
Un alt proverb zice să atunci când Dumnezeu vrea să te pedepsească, îţi ia minţile. Celor de la DNA sigur le-a luat minţile, altfel nu se explică de ce, pentru răfuieli politice interne, te legi de Tony Blair. Chiar dacă o faci indirect. Am ajuns de râsul curcilor şi dacă unora nu li se pune stavilă, nimeni nu mai vorbeşte cu noi! Eu tot mai cred că, după ce a vrut să concureze biserica şi după penibilul în care a plonjat recent, celor de la DNA le va pune cineva limită până nu e prea târziu.
Poate o face Cel de Sus, dacă alţii nu au destul curaj. Ar mai fi multe de spus, dar nu vreau să plictisesc pe nimeni. Doar să trag un semnal.
Speram să mai pot să scriu uneori, dar acum, amintindu-mi cum am fost manipulaţi prin 2004 de nu ne mai revenim nici azi, am hotărât să fiu eu imaginea care atunci a fost abuziv folosită şi să-i pişc puţin pe cei care ne cred proşti, aşa că semnez. "Ulise din culise"
Subminarea economiei nationale
În ultimele zile am constatat ca ultimele compani naționale românești sunt puse la zid de proprii directori:
-
HidroServ trebuie sa dispară. Nu mai este necesar sa reparam turbinele de la hidrocentralele românești cu firme românești... Ne lăudăm ca Hidroelectrice a făcut profit și merge bine, însă nu este lăsată sa investească în firma unde este acționar unic HidroServ. Anul viitor turbinele vor fi reparate de firme cu capital străin, poate de vreo multinațională și vom plăti de.. nu ne vedem. Așadar, de aici pot trage concluzia ca Uzina Constructoare de Mașini Reșița va intra sigur în faliment! Cei de la Reșița sunt constructorii turbinelor din sistemul Hidroenergetic Romanesc.
Dacă statul vrea ar putea unii cele trei firme și ar face o companie energetica ce ar aduce bani la buget.
-
Hidroconstructia, încet, dar sigur nu poate tine pasul cu alte firme din domeniul construcțiilor. Din lipsa marilor proiecte hidrotehnice, a reamenajării si consolidarii reale a raurilor, a lacurilor; din lipsa unor proiecte de irigații și aceasta firma se va închide.
-
-
TAROM, prin dorința conducerii actuale de a închide mai multe reprezentante ale sale în Europa și în alte tari (cam 3-4 milioane incasari în euro pe luna aduc aceste puncte de reprezentare), deci venituri sigure, iar cheltuielile anuale sunt de aproximativ 4 milioane euro, nu se îndrepta decat spre faliment.
-
-
Compania românească de Sare SalRom nu mai reînnoiește contractul cu Compania Națională de Drumuri și, indirect, cu alte Companii de Drumuri din afara României. Nu ne interesează sa cream niciun plan de viitor pentru turismul balnear. Tăiem toate legăturile care aduc venituri. Cate tari ar dori sa aibă salinele pe care le avem noi?
-
- Compania Nationala de Drumuri, nu mai are rost sa existe, deoarece aceasta nu mai da bani altora care nu fac decât să-și bata joc de infrastructura noastră, ea nu mai construiește nici un drum.
Subminarea Economiei Naționale este un pas înaintea distrugerii unei tari care nu va mai putea sa se autofinanțeze, depinzând astfel de diverse organisme internaționale sau de diverși profitori.
Hadrian
Între vremuri
Diversitatea este o latură naturală a indivizilor de pe întreaga planetă,dar canibalismul ca formă rudimentară,încorsetat ancestral a căpătat astăzi noi forme care mai de care mai bizare. De unde pornește războiul și pentru generează atâta suferință?
Răspunsurile sunt variate,dar niciodată reale,datorită acestui factor,care se numește canibalism se declanșează războaiele. În evoluția speciei umane,el nu a fost eliminat,dimpotrivă s-a accentuat. Consumul de carne umană a fost stopat, dar setea de sânge nu s-a potolit,ocuparea de teritorii,eliminarea altor indivizi,goana după bogății și șantajul au condus la grave distrugeri materiale și spirituale în viața multor popoare. Viciu șlefuit și conservat care se manifestă în acest secol ,predomină societatea și provoacă mari suferințe,chiar dacă știința a prins un contur și s-a consolidat .Religia prin reconcilierile sale, nu a putut să stârpească flagelul care circulă nestingherit printre oameni.
Ca atare, într-o epocă unde este generalizat progresul,canibalismul își face loc cu coatele prin guverne și prin marile instituții ,pentru a accentua distrugerea și-a lăsa loc fatalismului. Deci, canibalismul primitiv s-a transformat,putem vorbi de canibalismul modern,cu multe fațete ,cum este canibalismul statal și cel financiar.
Eugenia Rada Ioniță