Eforturi internaționale pentru a depăși criza alimentară
Potrivit unui studiu recent, făcut public de către funcționari ai ONU, dezastrele naturale, cum ar fi seceta, ploile abundente și inundațiile au lovit în mod continuu multe părți ale lumii în decursul acestui an, provocând pagube mari agriculturii, fapt care a adus cu sine o acuta lipsa de alimente.
Conform informațiilor disponibile, 33 de milioane de oameni suferă de o penurie de alimente și 18 milioane au nevoie de ajutor de urgență în țările din zona de sud a continentului african, aceste state fiind cele mai afectate de secetă.
Cu probleme legate de dezastrele naturale se confrunta în aceasta toamna Mozambicul, Namibia și Zimbabwe, dar și Lesotho, Malawi și Swaziland.
Peste 5,6 milioane de oameni suferă de foame și de malnutriție în Nigeria, Camerun, Ciad și Niger, în timp ce aproximativ 23 488 de hectare din regiunea de est a Rwandei sunt total compromise din cauza secetei.
Într-o situație similara sunt și tari în curs de dezvoltare din America Latina: 3,5 milioane de oameni confruntându-se cu penuria alimentara în El Salvador, Guatemala, Honduras și Nicaragua.
La nivel global, se depun mari eforturi pentru a depăși efectele catastrofelor naturale și cu speranța ameliorării urmărilor crizei alimentare.
Astfel, Prim Ministrul Cambodgiei semnala pentru mediile internaționale că guvernul sau încearcă să scape de foamete până în 2025 și, în acest scop, se concentrează pe dezvoltarea agriculturii durabile și îmbunătățirea colaborării cu organizațiile internaționale.
Ciprian POP.