Despre sărăcie și drepturile omului în America

Despre sărăcie și drepturile omului în America

Chiar înainte de rezultatul alegerilor prezidențiale, o publicație latino americana, La Juventud (Tineretul), din Uruguay, semnala ca, potrivit corespondenților sai din SUA, 24 de mii de deținuți din peste 500 de închisori din Statele Unite au protestat masiv, timp de circa 40 de zile consecutiv.
Publicația uruguayana atribuia protestele tratamentelor brutale la care sunt supuși deținuții, precum și unui puternic val de discriminare rasiala, manifestat nu doar în penitenciare.
Recent, un cetățean ugandez care lucra ca sezonier în SUA a fost împuscat mortal de către forțele de politie din localitatea californiana El Cajon, tânărul fiind a 217-a persoana afro-americana care și-a pierdut viata în urma brutalității politiei americane de la începutul anului.
De asemenea, prăpastia intre săraci și bogați în SUA nu a fost niciodată mai acuta ca acum: unul din șapte americani se bazează pe cantinele sociale și pe sprijinul unor semeni ai sai sau al bisericii pentru a-și duce traiul zilnic.
Numărul de persoane fără domiciliu (homeless) se ridica la 600 de mii în octombrie anul curent, în concordanta cu informațiile făcute publice de către Ministerul Muncii de la Washington (US Bureau of Labor).
Aceeași sursa precizează și ca circa 9 milioane de americani au rămas fără locuri de munca începând cu luna ianuarie a acestui an, dintre aceștia, peste 18,8 la suta fiind tineri.
Numărul americanilor care trăiesc în sărăcie extrema s-ar ridica la 47 de milioane, după cum rezulta din aceleași statistici oficiale.
Cu toate acestea, Guvernul SUA cheltuiesc circa 7 milioane de dolari anual pentru...fiecare deținut de la Guantanamo Bay și pentru sistemul represiv instalat acolo, din datele Comitetului Internațional al Crucii Roșii.
Ciprian Dorel POP